IRT 3000

vsebina

Novi Form 4 tiskalnik

02.07.2024

Formlabs v svojo ponudbo dodaja nova namizna 3D-tiskalnika Form 4 in Form 4B. Form 4 in njegova biokompatibilna različica, Form 4B, predstavljata naslednjo evolucijo v tehnologiji 3D-tiskanja stereolitografije (SLA), zgrajeno na letih prelomnih inovacij v strojni opremi, programski opremi in znanosti o materialih. Form 4/4B z neverjetno hitrostjo natisne večino delov v manj kot dveh urah, iz vseh materialov, brez kompromisov glede dimenzijske natančnosti ali površinske kakovosti.

Tiskalnik Form 4Tiskalnik Form 4.

Najpomembnejše prednosti nove serije Form 4/4B v primerjavi s prejšnjimi modeli:

  • Nova tehnologija 3D-tiskanja – Low Force Display™
  • Hitrejši čas tiskanja – natisnite dele do 5-krat hitreje
  • Cenejše delovanje – nižji stroški rezervoarja za smolo s podaljšano življenjsko dobo in znižani stroški osnovnih materialov za 27 %
  • Večji delovni volumen – 30 % večji delovni volumen z dimenzijami 20 x 12,5 x 21 cm
  • Večja dimenzijska natančnost – novi optični motor

Form 4 in njegova biokompatibilna različica, Form 4B, predstavljata naslednjo evolucijo v tehnologiji 3D-tiskanja stereolitografije (SLA) – na novo patentirano tehnologijo Low Force Display™ (LFD). Deluje na osnovi šestih naprednih sistemov za nadzor tiskanja.

Tiskalni mehanizem LFD uvaja več novih naprednih podsistemov: enoto za osvetlitev ozadja, enoto za obdelavo svetlobe, teksturo za sproščanje, integrirano kamero, posodo za smolo s fleksibilnim filmom, nove kartuše s smolo ter sistem samodejnega ravnanja s smolo.

V jedru tiskalnega mehanizma LFD je enota za osvetlitev. Ta izjemno zmogljiv vir svetlobe uporablja 60 LED, vgrajeno hlajenje in kolimacijske leče, da zagotovi izjemno visoke hitrosti tiskanja z odlično kakovostjo in natančnostjo tiska kjer koli na tiskalni platformi.

Enota za obdelavo svetlobe in za njo enota za osvetlitev.Enota za obdelavo svetlobe in za njo enota za osvetlitev.

Od tu gre svetloba skozi enoto za obdelavo svetlobe 4 (LPU 4), kjer se oblikuje v obliko natisnjenega sloja z uporabo serije polarizatorjev, optičnih premazov in zaslona s tekočimi kristali. Enota za obdelavo svetlobe zagotavlja slikovne pike na LCD -aslonu z velikostjo 50 μm. Visoka resolucija in napredni anti-aliasing zagotavljata ostre podrobnosti, gladke zaključne površine in natančne tolerance. LCD-zZaslon ima visoko prepustnost svetlobe, ki zagotavlja največjo optično moč na smoli, s čimer tiskalnik Form 4 dosega izjemno hitrost tiskanja.

Za razliko od obstoječih tiskalnikov, ki temeljijo na LCD-zaslonu, je LPU 4 zasnovan za dolgotrajno uporabo in zagotavlja 600.000–1.900.000 plasti dosledne zmogljivosti tiskanja pred zamenjavo (odvisno od materiala in višine natisnjene plasti). Odporen je na nenamerne poškodbe, saj ima močan kovinski okvir, odporno površinsko prevleko in pametno programsko opremo (zaznavanje drobcev in omejitve sile).

V preteklosti so bile sile pri odlepljanju od posode s smolo velika ovira za 3D-tiskanje s smolo. Zaradi tega so morali uporabniki pri izbiri tiskalnika žrtvovati ali kakovost produktov ali hitrost tiskanja. Pri Form 4 so sile pri odlepljanju od posode s smolo zmanjšane z uporabo nove teksture za sproščanje (Release Texture) in preoblikovane posode za smolo Flexible Film Resin Tank.

Sprostitvena tekstura, ki preprečuje, da bi se spodnji sloj rezervoarja prilepil na LPU.Sprostitvena tekstura, ki preprečuje, da bi se spodnji sloj rezervoarja prilepil na LPU.

Nova posoda za smolo, Flexible Film Resin Tank, je dolgotrajen potrošni material, ki zadržuje smolo v tiskalniku in zagotavlja površino, na kateri se strdi tekoča smola. Odlikuje ga dvoslojni, prožen film, ki se nežno loči od robov utrjene plasti in zmanjša sile pri odlepljanju od posode s smolo.

Vsak rezervoar za smolo vsebuje pokrov za večkratno uporabo, kar omogoča enostavno zlaganje rezervoarjev in shranjevanje smole zunaj tiskalnika. Z ločenimi rezervoarji za posamezne materiale je zamenjava med materiali hitra in preprosta. Rezervoarji za smolo so narejeni tako, da trajajo in zagotavljajo dosledno delovanje za najmanj 75.000 plasti tiskanja (običajno 1–2 leti za povprečnega uporabnika).

Release Texture in Flexible Film Tank skupaj v veliki meri zmanjšata sile med tiskom. Kot rezultat, lahko Form 4 hitro in zanesljivo izdela gladke, podrobne dele z drobnimi podpornimi točkami in omogoča tisk delov, ki so primerljivi z brizganimi.

Nova oblika kartuš s smolo za Form 4.Nova oblika kartuš s smolo za Form 4.

Avtor: Rok Žabkar

www.ib-caddy.com

ar©tur 2021