IRT 3000

vsebina

Orodja za brizganje plastike - ODPADE

09.02.2024

Datum: Četrtek, 15. 2. 2024 -
ODPADE

Orodja za brizganje plastike_2

Industrijsko orodje je srce vsakega procesa preoblikovanja oziroma predelave materiala in predstavlja ključni element v procesu izdelave izdelka. Namenjeno je proizvodnji oblikovno bolj ali manj kompleksnih izdelkov iz polimernih ali kovinskih materialov.

Pravilna zasnova orodja je ključ za uspešno delovanje procesa in mora omogočati sprejem in razvod raztaljene plastične mase, zapolnitev orodne votline, ohladitev oziroma temperiranje vlitega izdelka ter razkalupljenje in izmetavanje izdelka iz orodja. Za pravilno zasnovo orodja je zagotovo bistveno poznavanje različnih konceptov in glavnih sestavnih elementov.

Poznavanje konceptov zasnove orodij za brizganje plastike je osnova, ki omogoča  učinkovito računalniško podprto konstrukcijo in vpliva na stroškovno sprejemljivo izdelavo.

Orodja za brizganje plastike_1

Usposabljanje je namenjeno

  • konstrukterjem in razvijalcem plastičnih izdelkov in orodij,
  • tehnologom, zadolženim za proces brizganja,
  • orodjarjem in vsem ostalim, ki se sodelujejo v procesu zasnove, izdelave in uporabe orodij za brizganje,
  • nabavnikom in prodajnikom orodij za brizganje.

Na usposabljanju boste pridobili naslednja znanja:

  • osnove zasnove orodij (zahteve izdelka, orodja, stroja in tehnično prevzemne zahteve),
  • vrste orodij za brizganje (osnovno orodje, orodje s prisilnim snemanjem in s stranskimi pogoni ipd.),
  • elemente orodij (normalije, število in razporeditev gnezd, dolivni, odvijalni in snemalni sistemi, stranski pogoni, tempreriranje, odzračevanje, vodenje in centriranje orodij ter nadzor delovanja),
  • ostale značilnosti (izbira materialov, določitev skrčkov, snemalnih kotov ter obdelave površin).

Orodja za brizganje plastike

Andrej Glojek, mag. strojništva (predavatelj)

Je strokovnjak za izvajanje simulacij brizganja plastike (Moldflow), izvajanje mehanskih preračunov s pomočjo metode končnih elementov (Abaqus, Ansys, I-deas), za razvoj in konstruiranje izdelkov za brizganje plastike in ekstrudiranje ter za razvoj in konstruiranje orodij za plastiko.

Od leta 1997 je zaposlen v TECOS Razvojnem centru orodjarstva, od 2007 asistent na Fakulteti za strojništvo, Univerze v Ljubljani z izpostavo v Celju. Od leta 2007 asistent na Visoki šoli za tehnologijo polimerov, od leta 2013 višji predavatelj na visoki šoli za tehnologijo polimerov, od leta 2011 pa asistent in predavatelj na Visoki gospodarski šoli v Celju.

ar©tur 2021