IRT 3000

vsebina

Merjenje trdote

21.07.2021

Merjenje je postopek, s katerim eksperimentalno pripišemo vrednost določeni merjeni veličini. Rezultat merjenja vsebuje podatek o številčni vrednosti, enoti in merilni negotovosti.

Cilj merjenja: podati najboljšo oceno rezultata meritve na vzorcu in oceniti v kakšnem območju okoli te vrednosti pričakujemo pravilen rezultat – določiti merilno negotovost.

Rezultat vsake meritve je izmerjena vrednost y (z upoštevano korekcijo) podana z merilno negotovostjo (U).

1Slika 1: Primer vzorcev na katerih se lahko izmeri trdota

Trdota predstavlja odpor, ki ga nudi telo pri vtiskovanju tršega materiala v njegovo površino. Merjenje trdote je eksperiment izveden pod določenimi pogoji katerega rezultat je vrednost trdote, ki bazira na dogovoru – konvenciji. V eksperimentu nastopajo številne veličine: sila, dolžina in čas. Z dogovorom je določen vpliv (velikost, čas trajanja, naraščanje, pojemanje - ciklus) vsake veličine.

2Slika 2: Merjenje trdote podprto s programsko opremo

Podjetje ZwickRoell je specialist za preskušanje trdote in ponuja sisteme za različne preskusne metode za merjenje trdote. Današnji najsodobnejši stroji za merjenje trdote se lahko uporabljajo v najširšem območju uporabe. Temeljijo na tehnologijah, ki uporabljajo inovativne mehatronske komponente za visoko natančno preskušanje, zlasti pri zagotavljanju kakovosti, preskušanju na proizvodnji liniji in v laboratoriju.

3Slika 3: Širok nabor merilnikov trdote ZwickRoell za različne metode: Vickers, Brinell, Rockwell, Knoop, Martens..

Merilniki ZwickRoell so odraz dolgoletnih izkušenj in odraz potreb uporabnikov, ki merilnike uporabljajo. Odlikuje jih vsestranska uporabnost in inteligentnost, zahvaljujoč najsodobnejšim mehanskim komponentam, zmogljivi elektroniki in uporabniku prijazni programski opremi.

Uporabnikom zagotavljajo zanesljive rezultate preskusov v povezavi z močno in celovito prodajno in zanesljivo servisno podporo.

Prodajni program vključuje širok nabor opreme za merjenje trdote za uporabo na kovinah, plastiki, gumi in posebnih materialih v skladu z vsemi glavnimi in svetovno sprejetimi standardi. Naše stranke lahko izbirajo med enostavnimi ročnimi merilniki in naprednejšimi avtomatiziranimi sistemi.

4Slika 4: Vickers merilnik trdote v povezavi z računalnikom

ZwickRoell ima tudi laboratorij za umerjanje, pooblaščen za DAkkS, v skladu z ISO 17025 UKAS, ki temelji na nacionalnem meroslovnem standardu. To zagotavlja sledljivo certificiranje merilnikov trdote, referenčnih ploščic in vtiskoval.

Za dodatne informacije in ponudbe za merilnike trdote in dodatno opremo nam pišite na info@ebert.si

NOVICA: V letu 2021 smo naš program za merjenje trdote dodatno obogatili, saj je avstrijski proizvajalec strojev za merjenje trdote EMCO – TEST postal del skupine ZwickRoell.

5Slika 6: EMCO-TEST, Kuchl, Austria

Promocijska ponudba: Popust pri nakupu referenčnih ploščic .pdf

ar©tur 2021