IRT 3000

vsebina

Virtualna simulacija CNC-strojev in robotov

10.04.2019

IB-CADDY širi svojo dejavnost tudi na področju virtualne simulacije CNC- -strojev in robotov, in sicer s programsko družino Eureka Virtual Machining podjetja Roboris. Družina Eureka Virtual Machining je sestavljena iz dveh produktov Eureka G-Code in Eureka Robot.

190408-1Eureka G-Code omogoča natančno in realistično 3D-simulacijo na osnovi kinematike gibanja orodij, vpenjalne mize, vreten in vpenjalnih glav. Možna je celo simulacija stružnic z gnanim orodjem, 5-osna obdelava, simultana obdelava na različnih vretenih in obdelovancih ter prenos obdelovancev do odvzemnih mest. Eureka G-Code ne zagotavlja samo simulacije, temveč tudi analizira rezultate obdelave različnih scenarijev za odkrivanje in odstranjevanje napak in skrajša čas izdelave, medtem pa zagotavlja rezultate obdelovalnega procesa, poročilo skupnega časa in seznam orodij.

Uvoz orodij je mogoč iz CAD/CAM- -sistemov in aplikacij za urejanje orodij. Rezultate simulacije pa je mogoče izvoziti v katerikoli CAD-sistem. Brez dodatnih nastavitev emulira vse najbolj popularne CNC-krmilnike, kot so Fanuc, Siemens, Heidenhain, Okuma, MoriSeiki, Mazak, Fidia, Selca, Osai, Num in še druge ... Eureka G-Code ponuja tudi spletno storitev »Eureka Cloud«, ki omogoča virtualno simulacijo v oblaku oz. oddaljenem strežniku, kjer se izvede simulacija, ki odkriva napake, kot so singularnost, kolizija in delovanje zunaj meja območja. Rezultate simulacije dobimo po elektronski pošti. Če je simulacija uspešna, jo lahko »Eureka Cloud« pošlje direktno na CNC-stroj, v nasprotnem primeru nas obvestijo o napakah (napake so obarvane). Dobljene simulacije lahko z aplikacijo »Eureka Mobile« pregledamo in analiziramo na mobilnih napravah, kar omogoča operaterjem optimizacijo strojev brez ustavljanja procesa. Prednost tega je skrajšanje časa proizvodnje z zmanjšanjem potreb po testiranju programa na CNC-stroju.

Eureka Robot omogoča realno 3D-simulacijo celotne robotske celice, odvzema materiala v realnem času, probleme singularnosti, kolizije in delovanja zunaj delovnega območja ter na osnovi tega Virtualna simulacija CNC-strojev in robotov IB-CADDY širi svojo dejavnost tudi na področju virtualne simulacije CNC- -strojev in robotov, in sicer s programsko družino Eureka Virtual Machining podjetja Roboris. Družina Eureka Virtual Machining je sestavljena iz dveh produktov Eureka G-Code in Eureka Robot. preračunava optimalno gibanje robota/robotov. Eureka Robot pretvori APT ali ISO kodo izdelano s CAM-sistemom v program za 6-osno ali večosno robotsko celico ter zagotavlja medsebojno delovanje robotov ali robotov in CNC-strojev. Upravlja vse prostostne stopnje, da zagotovi pravilno orientacijo rezila. Ponuja enostavne, vendar zmogljive funkcije reševanja napak. Poti orodij lahko izberemo ročno, možno pa jih je ustvariti tudi v 3D CAM-sistemih. Če želimo popraviti poti orodij, lahko uporabimo makro po meri, 3D-digitalizator (zajame poti orodja z realnega kosa), kar pohitri in poenostavi programiranje. Poleg tega Eureka Robot ponuja tudi simulacijo nanašanja barve/premazov, omogoča pregled nad razporeditvijo nanesenega materiala na površino in zaznava pomanjkanje ali prekomernost nanosov. Možna je tudi analiza debeline nanosa materiala za vsako točko na površini, prikazana je z barvno označenimi območji.

Program Eureka Robot je združljiv z mnogimi priljubljenimi CAD/CAM- -sistemi, kot so: Alphacam, Visi, RTM, Edgecam, Go2Cam, CAMWorks, SOLIDWORKS CAM, Creo, MasterCam, Cimatron, GibbsCam, Delcam, WorkNC, Tebis, ZW3D, TDM, WinTool, ZOLLER TMS. Podpira vse znamke robotov vključno z ABB, Kuka, Fanuc, Motoman, Kawasaki, Staubli, Nachi, Otc, Reiss, Comau itd. Enako kot pri Eureka G-Code lahko tudi pri Eureka Robot opravimo simulacijo v spletni aplikaciji »Eureka Cloud«, ki nam rezultate simulacije pošlje po elektronski pošti. Če je simulacija uspešna, jo lahko »Eureka Cloud« pošlje direktno v robotsko celico, v nasprotnem primeru nas obvestijo o napakah (napake so obarvane). Dobljene simulacije lahko z aplikacijo »Eureka Mobile« pregledamo in analiziramo na mobilnih napravah, kar omogoča operaterjem optimizacijo strojev, brez ustavljanja procesa. Priporočena je uporaba 64-bitne verzije Eureka Robot, saj omogoča hitro procesiranje datotek neomejenih velikosti.

Eureka G-Code in Eureka Robot sta zelo uporabna tudi za izobraževanje novega kadra, saj za simulacije ne potrebujeta obstoje- čih strojev, ker se ta opravi virtualno. V simulacijah so upoštevane obdelave več obdelovancev, menjave orodij, menjave palet, gibanje pomožnih delov in vreten. Oba produkta imata funkcijo primerjave obdelanega kosa z digitalnim modelom ter barvno označevanje območij, ki niso v tolerancah.

www.ib-caddy.com

ar©tur 2016