IRT 3000

vsebina

Rehabilitacijski roboti in razvojni trendi na tem področju

16.09.2019

Rehabilitacijski roboti za zdravljenje senzomotoričnih pomanjkljivosti: so predvsem nevrofiziološka perspektiva.

190909-2V zadnjem desetletju je prišlo do hitrega in obsežnega razvoja robotov za rehabilitacijo senzomotoričnih pomanjkljivosti po poškodbi centralnega živčnega sistema (CNS). Številne inovacije so bile tehnološko usmerjene za klinično uporabo in njihov vpliv. Rehabilitacijski roboti morajo biti zasnovani na podlagi nevrofizioloških spoznanj, ki so osnova normalnih in okvarjenih senzomotoričnih funkcij, kar zahteva seveda celovito interdisciplinarno sodelovanje.

Okrevanje senzomotoričnih funkcij po poškodbi CNS temelji na izkoriščanju nevroplastičnosti, s poudarkom na rehabilitaciji gibov, potrebnih za samostojnost gibanja. Za to pa je potrebna fiziološka aktivacija mišic in okončin, kar je mogoče doseči s funkcionalnimi gibi rok ter aktiviranjem ustreznih perifernih receptorjev. Takšne usmeritve so že privedle do razvoja inovativnih rehabilitacijskih robotov z naprednimi kontrolnimi shemami in sistemi ter uporabo integriranih senzorjev za stalno spremljanje in prilagajanje podpore dejanskemu stanju pacientov, vendar še vedno ostajajo novi in številni izzivi. Za pozitiven vpliv na izid delovanja morajo rehabilitacijski pristopi temeljiti na nevrofizioloških in kliničnih spoznanjih, pri čemer je treba upoštevati, da je okrevanje funkcije še vedno omejeno. Prav zato je za načrtovanje rehabilitacijskih robotov potrebna kombinacija specializiranega inženirskega in nevrofiziološkega znanja in vedno večje vključenosti bionike. Ko se ta ustrezno uporablja, lahko robotsko podprta terapija nudi številne prednosti v primerjavi s konvencionalnimi pristopi, vključno s standardiziranim okoljem za usposabljanje, prilagodljivo podporo in zmožnostjo povečanja intenzivnosti ter ustreznega odmerka fizičnega bremena terapevtov. Rehabilitacijski roboti so tako idealno sredstvo za dopolnitev konvencionalne terapije v klinikah in imajo velik potencial za nadaljnjo terapijo in pomoč tudi doma.

Roboti za rehabilitacijo so za bolnike s posebnimi potrebami pravi rešitelji! Obstajajo posebni programi, ki robota prilagodijo stanju vsakega pacienta, odvisno od potreb, zahtev, bolezni, kot so poškodbe hrbtenjače, možganske kapi itd. Na svetovnem trgu robotov za rehabilitacijo se pričakuje, da se bo do leta 2025 uporaba in potrošnja bistveno povečala. Rastoče povpraševanje po rehabilitacijskih robotih izhaja iz vedno večjega števila starejših in invalidnih oseb, ki potrebujejo tovrstne terapije, tako v času klinič- nih posegov kot pozneje v času aktivne rehabilitacije. Danes je že precej načinov, pri katerih robotika s pomočjo bionike pomaga pri rehabilitaciji, kot na primer pri spremljanju in nadzoru hitrosti gibanja, smeri, amplitude, vzorcev skupnega usklajevanja in nadzorovanih motenj; zagotavljanje vzdrževanja teže z minimalnim naporom; in ponujanje možnosti za bolj zanesljive, standardizirane teste in goniometrične ukrepe. Zunaj klinike za fizično rehabilitacijo se tovrstna robotika obeta predvsem kot učinkovit pripomoček za pomoč v obliki eksoskeletov spodnjih okončin ali robotskih ortoz za kolena, gležnje in stopala

Janez Škrlec  

Izdajatelj

PROFIDTP, d. o. o.
Gradišče VI 4
1291 Škofljica
Slovenia

Davčna: SI56342764
Matična: 2185016000
IBAN SI56 0201 0025 5559 270 (NLB d.d.)
IBAN SI56 2900 0005 0818 642 (UNICREDIT BANKA SLOVENIJA d.d.)
IBAN SI56 0313 1100 0424 183 (SKB d.d.)

Uredništvo

PROFIDTP, d.o.o. – PE Trzin
Motnica 7a
1236 Trzin
Slovenija

tel: (01) 5800 884
GSM: 051 322 442
fax: (01) 5800 803
info@irt3000.si

Video vsebine

Butik IRT3000