IRT 3000

vsebina

Z novimi materiali in koncepti frezanja za povečanje življenjske dobe orodij pri obdelavi jekla

05.09.2019

Po uspešni uvedbi najnovejše generacije materialov za orodja GC4330 in GC4340 leta 2018 podjetje Sandvik Coromat s svojim strokovnim znanjem na področju orodij za odrezavanje in orodnih sistemov širi nabor aplikacij rezalnih ploščic iz teh naprednih materialov z dodatnimi koncepti frezanja. Novi materiali za orodja so sedaj razpoložljivi v rezalnih ploščicah z okroglim robom CoroMill 300, večnamenskih rezalnih ploščicah CoroMill 245 ter v rezalnih ploščicah CoroMill QD, ki so optimizirane za izdelavo globokih in ozkih utorov ter za zarezovanje.

190901-2Materiala GC4330 in GC4340, ki vsebujeta posebej razvit substrat, imata prevleko Inveio ter sta izboljšana s posebno tehnologijo, zagotavljata uporabnikom bistveno podaljšano življenjsko dobo orodja in varnost procesa obdelave. Razširitev ponudbe teh materialov v kombinaciji s koncepti frezanja, ki so jih razvili v podjetju Sandvik Coromat, ponuja številne prednosti vse večjemu številu uporabnikov, ki želijo optimizirati postopek frezanja jekla.

Materiala GC4330 in GC4340 sta bila namensko razvita za premagovanje določenih težav pri obdelavi jeklenih izdelkov, poudarja Karl Emil Holmström, globalni vodja za materiale pri podjetju Sandvik Coromat. Določene vrste jekel, ki so trda in abrazivna, lahko povečajo obrabo vzdolž bočne ploskve rezalnih ploščic, predvsem pri povečanih hitrostih in daljših časih odrezavanja. V takih primerih je še bolj pomembno dejstvo, da lahko obdelava ob nestabilnih pogojih, ki nastanejo zaradi slabšega vpetja rezalnih ploščic ali dolgih dolžin vpetja rezalnih ploščic, povzroči krušenje rezalnih ploščic. Dodatna težava v takih primerih so toplotna nihanja med obdelavo, ki še posebej pri uporabi hladilno mazalne tekočine lahko vodijo do nastanka razpok in nenadnih lomov orodja.

Med številnimi razvojnimi lastnostmi materialov GC4330 in GC4340 je optimizirana prevleka Inveio, ki predstavlja tehnološki preboj na področju istosmerne orientacije kristalov v plasti alumine, ki daje rezalnim ploščicam nov nivo odpornosti na obrabo ter poveča življenjsko dobo orodja. Poleg tega substrat materiala zagotavlja visoko nadzorovano distribucijo velikosti zrn, kar doprinese bolj zanesljivo in predvidljivo obnašanje rezalnih ploščic.

GC4330 je srednje trd material namenjen predvsem grobemu čelnemu frezanju ter v določenih primerih končni obdelavi, medtem ko je material GC4340 bolj primeren za obodno frezanje in izdelavo utorov. Oba materiala se sedaj uporabljata za prej omenjene rezalne ploščice CoroMill 245 in CoroMill 300 ter za rezalne ploščice CoroMill 360 namenjene zahtevnim obdelavam, CoroMill 419, ki so primerne za velike hitrosti podajanja ter za zarezovalne inserte LPMH-PM. Poleg tega je material GC4330 na razpolago tudi za rezalne plo- ščice CoroMill 365, ki zagotavljajo varno čelno frezanje, medtem ko se material GC4340 lahko uporablja za frezala z okroglo konico CoroMill 216, frezala z majhnim premerom in visokimi hitrostmi podajanja pri čelnem frezanju CoroMill 415 ter za CoroMill QD. Poleg že obstoječih materialov sta oba materiala na razpolago v rezalnih ploščicah za čelno frezanje CoroMill 390 in CoroMill 490, CoroMill 345, CoroMill 210 za frezala z visokimi hitrostmi podajanja, CoroMill 200 za profilna frezala in CoroMill 331 za zarezovanje ter izdelavo utorov.

www.sandvik.coromat.com

ar©tur 2016