IRT 3000

vsebina

NATEČAJ manus® 2019

05.02.2019

Tudi letos bo Igus organiziral natečaj manus®. Gre že za 9. natečaj, na katerem svoje inovacije, izboljšave in predvsem drzne rešitve z uporabo plastičnih ležajev predstavljajo snovalci z vsega sveta.

190128-5manus® je skupna pobuda podjetja igus®, raziskovalca in proizvajalca polimernih drsnih ležajev iz Kölna v Nemčiji, tehnične publikacije Industrieanzeiger, tehnične fakultete iz Kölna in Inštituta za kompozitne materiale iz Kaiserslauterna. Natečaj manus® je zaživel leta 2003 iz preprostih razlogov: da bi ozavestili strokovno javnost – predvsem projektante, inženirje in razvojnike, ter jih navdušili za uporabo polimernih puš ležajev in vodil na svojih področjih dela. Kajti polimerne puše ali drsna vodila so primerna tudi za uporabo v industrijskih aplikacijah, saj je za vse namene uporabe možno izračunati življenjsko dobo, število ciklov ali obrabo izdelkov.

manus® simbolizira pogum in prizadevanja za raziskovanje novih tehnologij, zato se iščejo aplikacije, ki že delujejo z uporabo polimernih ležajev, ki se razlikujejo po tehničnih in komercialnih parametrih, so plod drzne ustvarjalnosti in dajejo presenetljive rezultate. V vsaki prijavljeni rešitvi je nekaj novega, nekaj drugačnega ali celo nenavadnega, vsem pa je skupno to, da gre za izboljšave, ki ne potrebujejo niti mazanja niti vzdrževanja. To so v vsakem primeru ideje, ki nas peljejo v prihodnost. Spodbudno dejstvo je tudi, da število prijavljenih iz leta v leto narašča. Od leta 2011, ko je bil organiziran prvi SLO manus®, tudi število sodelujočih iz Slovenije na tem natečaju narašča. Tako bo letos organiziran že peti, jubilejni natečaj SLO manus®.

NATEČAJ manus® 2019  

ar©tur 2016