IRT 3000

vsebina

VIPER novi multidynamic / krajši cikli, večja zanesljivost

10.01.2019

ENGEL je ob prvi predstavitvi sistema multidynamic pred tremi leti postavil nove standarde zmogljivosti in učinkovitosti pri uporabi linearnih robotov. Programska oprema samodejno prilagaja hitrost robota trenutni obremenitvi in s tem pri mnogih aplikacijah skrajša trajanje cikla. Prejšnja različica je bila sposobna samo optimizirati hitrost linearnih osi kot funkcijo obremenitve, sedanja pa upravlja tudi hitrost vrtljivih osi, ki jih poganja servo motor.

190108-2Tradicionalno sta maksimalna hitrost in pospešek robota zasnovana za maksimalno nosilnost in največje možne gibe, le malo aplikacij pa dejansko v celoti izkorišča ta obseg. Tukaj se izkaže multidynamic: ko so obremenitve nižje in gibi krajši, se roboti viper, opremljeni s sistemom multidynamic, premikajo hitreje, to pa omogoča krajše cikle.

Ta programska oprema je standardno vgrajena v vse robote ENGEL viper. Samodejno uravnava hitrost in pospešek kot funkcijo obremenitve, s čimer doseže kombinacijo najkrajših možnih ciklov z največjo možno natančnostjo, energetsko učinkovitostjo in življenjsko dobo mehanskih komponent.

Novost je to, da multidynamic zdaj izračunava in samodejno nastavlja optimalno hitrost ne samo za linearne gibe, ampak tudi za gibe na vrtljivih oseh, ki jih poganja servo motor. Programska oprema določi največjo dovoljeno dinamiko glede na težo bremena in razdaljo od vrtljivih osi. S to dodatno optimizacijo je mogoče čas rokovanja skrajšati še za dodatnih 10–30 % v aplikacijah z veliko sukanja. Če sistem zazna preobremenitev zaradi velike teže bremena ali povečane razdalje od težišča, odda opozorilo in tako aktivno prispeva k preprečevanju prevelike obrabe mehanskih komponent ali celo izpad sistema.

www.lakara.si
www.engelglobal.com

ar©tur 2016