IRT 3000

vsebina

Kdor zavira, bo zadnji: proizvodnja na prehitevalnem pasu

04.12.2018

Strokovnjaki za avtomatizacijo iz WEISS-a so na sejmu Motek predstavili svetovno novost, ki so jo poimenovali FAST LANE. Gre za popolnoma nov transportni sistem, ki naj bi prerodil običajno linearno transferno tehniko. Direktni pogoni omogočajo poljubno programiranje smeri, pospeškov, hitrosti in pozicioniranja nosilcev za obdelovance, mogoče pa jih je tudi sinhronizirati s procesno osjo. Obdelava lahko tako poteka »med vožnjo« in brez zaviranja, delovni cikli pa se skrajšajo.

181125-5»Po zaslugi sinhronizacije nosilcev za obdelovance s procesno osjo odpade os za manipulacijo,« pojasnjuje Sven Haferkorn, vodja za produktni management v podjetju WEISS GmbH iz Buchna. Strokovnjaki za avtomatizacijo so na sejmu Motek svetovni javnosti prvič predstavili nov in prilagodljiv transportni sistem FAST LANE, v katerega so pri WEISS-u vgradili revolucionarno tehnologijo. Opremljen je namreč z direktnimi pogoni in ne potrebuje nikakršnih mehanskih pogonskih elementov. Transportna gibanja posameznih nosilcev za obdelovance je mogoče fleksibilno in poljubno programirati v obeh smereh ter posamezno ali v skupini. V pogonskem sklopu ni mehanskih komponent, zato zaviranje in speljevanje ne povzročata nikakršne obrabe.

Rokovanje »med vožnjo«
Posebnost sistema je v možnosti sinhronizacije nosilcev za obdelovance in procesne osi, tako da je mogoče obdelovance pobirati in odlagati kar med gibanjem. Zaradi sinhronizacije odpade tudi potreba po ustavljanju sistema in po izločanju palet. Palete z obdelovanci lahko vozijo z nespremenjeno hitrostjo in brez zaviranja tudi po zavitih progah, s tem pa se skrajšajo cikli in zmanjša obraba. Zaradi poljubnega programiranja vsakega nosilca za obdelovance je omogočena proizvodnja najrazličnejših izvedenk proizvodov. V prihodnje bo možna tudi t. i. »kaotična proizvodnja«, pri kateri se na enem sistemu izdelujejo ali montirajo povsem različni proizvodi. Prilagoditev sistema FAST LANE je hitra s programskimi nastavitvami v krmilni programski opremi WEISS W.A.S. 2. »Z njo bo mogoče intuitivno, preprosto in hitro programirati centralne parametre večosnih sistemov,« napoveduje Haferkorn.

Prehajanje med sistemi za dodatne možnosti
FAST LANE prinaša nove priložnosti tudi v proizvodnji in montaži. Ker je priprava kratka, je mogoče hitro menjati izdelke. Revolucionarni transportni sistem je idealen za montažne operacije v manjših in srednjih serijah, strokovnjaki pri WEISS-u pa poudarjajo še en vidik: nosilce obdelovancev je mogoče posamezno in neodvisno izločiti iz enega sistema in jih vključiti v drug, vzporeden sistem. S tem se odpira doslej še neslutena svoboda pri organizaciji montaže in proizvodnje.

www.vial-automation.si

ar©tur 2016