IRT 3000

vsebina

Termoplast s pozitivno ekološko bilanco

06.12.2018

Covestro je s partnerji razvil visoko zmogljiv termoplast (HPT), ki bi bil lahko uporaben za številne panoge, s čimer bi lahko izboljšali vzdržnost in lastnosti izdelkov v letalstvu, avtomobilski industriji in medicini. Zdaj je izziv zagotoviti nepretrgano proizvodnjo novega materiala v velikih količinah.

181125-4HPT se lahko predeluje z brizganjem in ima številne pozitivne lastnosti: stabilnost z visoko trdoto ter odpornost na vročino in številna topila. Raziskovalni projekt nemškega ministrstva za izobraževanje in raziskave “DreamCompoundConti” vključuje razvoj neprekinjenega procesa, ki bo omogočil okoljsko sprejemljivo in gospodarno proizvodnjo v industrijskem merilu. Covestro pri tem sodeluje z univerzo RWTH Aachen, tehniško univerzo iz Berlina, centrom za plastiko iz Leipziga in proizvajalcem letal Airbus, kot pridruženim partnerjem.

Posebna značilnost proizvodnje HPT je to, da temelji na lahko dostopnih osnovnih kemikalijah, ki se že uporabljajo na primer pri proizvodnji pene in jih zato za ta namen ni treba izdelovati posebej. Zdaj nov sistem katalizatorjev omogoča proizvodnjo termoplastičnega HPT iz teh osnovnih kemikalij. To prihrani emisije CO2 in energijo, ker za razliko od proizvodnje konvencionalnih visoko zmogljivih termoplastov niso več potrebni kompleksni procesni koraki. Ocena univerze RWTH Aachen kaže, da proces proizvodnje HPT proizvede 20 % manj toplogrednih plinov kot podobni termoplasti. Hkrati pa novi neprekinjeni proces zahteva tudi manj topil, zato ima boljšo oceno življenjske dobe.

www.covestro.com

ar©tur 2016