IRT 3000

vsebina

Najava nove revije

irt3000-slo-naslovnica-118-1000pxirt3000-slo-naslovnica-119-120-1000px

oktober 2021 november-december 2021

PROIZVODNJA IN LOGISTIKA

ORODJARSTVO IN STROJEGRADNJA

Optimiziran proces končne obdelave površin poveča produktivnost in zniža stroške

ZNPE80B_Image_23Izboljšana produktivnost, povečana kapaciteta proizvodnje, boljša kakovost in nižji stroški. To so bile zahteve vodilnega proizvajalca orodij za vrtnarjenje, ko je podjetje investiralo v nov sistem za masovno končno površinsko obdelavo za raziglevanje in poliranje rezil za vrtnarjenje.

Digitalizacija pri 30 tisoč obratih na minuto

ZNPE80B_Image_21Sprehajanje med razstavnimi prostori, pogovori s strokovnjaki, dotik izdelkov in predstavitve njihovega delovanja v živo. Podjetje Schunk je na sejmu EMO v Milanu, ki je potekal od 4. do 9. oktobra letos, predstavilo svoje inovativne rešitve za avtomatizirano, fleksibilno in trajnostno proizvodnjo. Poudarek podjetja Schunk na področju digitalizacije procesov obdelave je bilo še bolj zmogljivo pametno držalo za orodja iTENDO².

• Dosledna optimizacija na področju hitrosti 
• Čistost, ki zagotavlja maksimalno natančnost, zanesljivost in hitrost pri igralnih aplikacijah 
• Izdelki za avtomatizacijo proizvajalca Siemens

• Visokoproduktivno frezanje nerjavnega jekla
• Predelava drobnih ostankov materialov s procesom briketiranja
• Praktične raziskave procesov masovne končne obdelave na podlagi znanja

   

SPAJANJE, MATERIALI IN TEHNOLOGIJE

 NEKOVINE

Uporaba laserjev pri izdelavi baterijskih paketov električnih vozil

Najava 117-118_Image_4Ohišje baterij je sestavni del podvozja hibridnih in električnih vozil (EV). Samo ohišje ščiti baterijo in sistem za upravljanje baterije (BMS) ter ohranja vozilo in njegove potnike varne pred puščanjem baterij, dimi in ognjem, zlasti v primeru nesreč. Lasersko varjenje omogoča proizvajalcem baterijskih paketov, da dosežejo optimalno kakovosti in produktivnost ob zmernih stroških procesa spajanja.

Recikliranje PC

ZNPE80B_Image_22Polikarbonat se kot eden najbolj uporabljenih termoplastov, svoje aplikacije najde v avtomobilski industriji, elektroniki, gospodinjskih pripomočkih in aparatih, embalaži in raznih konstrukcijah. Mnoge od naštetih so imajo kratko življenjsko dobo, zato je smiselno odpadni PC reciklirati in ga ponovno uporabiti. Pri vsaki reciklaži se soočamo s problemom poslabšanja lastnosti materiala glede na svež granulat, zaradi tega veliko pozornosti namenjamo ohranjanju oziroma izboljšanju lastnosti sekundarnih materialov. Pri mehanski reciklaži polimerov največji izziv predstavlja degradacija materiala med samo predelavo, predvsem zaradi krajšanja polimernih verig

• Lasersko varjenje aluminijeve zlitine serije 6000 z oblikovanjem in osciliranjem laserskega žarka 
• Fronius je spet vodilni pri nadzoru shranjevanja energije 
• Fabrisonic razvija sistem za aditivno proizvodnjo v vesolju

• Učinkovito čiščenje hladilnih kanalov - moldclean
• Državno okoljevarstveno priznanje podjetju ENGEL
• Noryl GTX – dimenzijska stabilnost za avtomobilsko industrijo

VZDRŽEVANJE IN TEHNIČNA DIAGNOSTIKA

NAPREDNE TEHNOLOGIJE

Kako uveljaviti garancijo novih hidravličnih komponent

Najava 117-118_Image_5Ob menjavi nedelujočih hidravličnih komponent z novimi vam bo dobavitelj jamčil garancijo zaradi napak v materialu in izdelavi za določeno obdobje. To običajno ne drži, če kupite komponento s popustom iz stare zaloge. Veljavnost garancije pri nakupu nove hidravlične komponente je lahko različna, a običajno ne krajša od treh mesecev od dneva nakupa. V prihodnji številki bomo govorili o razumevanju garancijskih pogojev in o možnostih brezplačnih popravil, ko se garancijska doba že izteče.

Robotska proteza čuti okolico

ZNPE80B_Image_27Raziskovalci z MIT so z napredno in večdisciplinarno tehnologijo razvili inovacijo, ki osebam z amputiranimi telesnimi deli omogoča taktilne povratne informacije in nadzor v realnem času. Inženirji z bostonskega inštituta so predstavili novo mehko in raztegljivo umetno roko, ki spreminja podobo tradicionalnih protez. Uporabnikom so omogočili številne vsakodnevne dejavnosti, kot so zapenjanje kovčka, stiskanje rok in božanje mačke

• Mala šola mazanja 
• Novosti na področju tehnične diagnostike 
• Metode čiščenja v proizvodnji

• Nagrade S+T+ARTS 2021 so podeljene
• Polnilne postaje lahko združujejo proizvodnjo vodika in shranjevanje energije
• Pandemija in digitalizacija sta povod za oživitev opuščene ideje – osebnih nadomestil za ogljične emisije

   

NAPOVEDNIK 118-119-120.pdf

ar©tur 2021